Endodonția reprezintă un domeniu al medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul canalului radicular pentru menținerea dintelui o perioadă cât mai lungă în cavitatea bucală.
Termenul endodonție derivă din cuvintele grecești, unde ”endo” reprezintă înăuntru și ”odoni” înseamnă dinte.
Tratamentul endodontic este cunoscut și sub denumirea de ”tratament de canal” sau ”scoaterea nervului” și este o procedură stomatologică întâlnită frevent. Această procedură are rolul de a trata interiorul dintelui care cuprinde (camera pulpară, sistemul de canale și nervii) pentru a elimina infecțiile și pentru a elimina posibilitatea reinfectării și reluării unui nou tratament.
Terapia endodontică este semnificativă, deoarece este concepută pentru a salva un dinte care altfel ar trebui eliminat și, din punct de vedere al funcționalității, nu există un substitut real pentru dintele tău natural.
Un ajutor de nădejde în tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este MICROSCOPUL.
La Clinica DRM beneficiezi de tratamente rapide și eficiente, executate cu ajutorul celor mai moderne tehnologii.
Efectuarea tratamentului endodontic este necesar atunci când pulpa dentară prezintă inflamații datorate unor traumatisme, fracturi, fisuri sau carii într-un stadiu dezvoltat.
După o examinare, se va pune un diagnostic și vor fi prezentate opțiunile de tratament. Dacă se alege un tratament endodontic, se administrează un anestezic local, după care va avea loc intervenția propriu-zisă.
În timpul tratamentului endodontic, pulpa deteriorată sau infectată este îndepărtată. După curățarea și modelarea atentă a interiorului dinților, acest spațiu este apoi umplut și sigilat.
Terapia canalului radicular se face de obicei în una sau două vizite. Prin terapia canalului radicular este tratată doar afecțiunea pulpei dintelui, însă, tratamentul este considerat complet atunci când dintele este readus la starea normală de funcționare, iar pentru a reda funcționalitatea acestuia este nevoie să se apeleze la o coroană dentară sau la lucrări dentare asemănătoare.
Pulpa dentară este formată din pulpă radiculară și pulpă coronară.
Pulpa dentară este un țesut conjunctiv care conține vase sangvine și terminații nervoase, responsabile în formarea dinților în timpul erupției pe arcada inferioară și pe arcada superioară.
La finalul erupției, pulpa dentară poate fi eliminată, la nevoie, fără a afecta dintele, iar această intervenție este cunoscută sub denumirea de tratament endodontic.
Afecțiunile pulpei dentare:
Cauzel infecției pulpei dentare:
Toate acestea îl vor ajuta pe medicul stomatolog la efectuarea tratamentului și îl va asistă pe tot parcursul intervenției stomatologice.
Cu ajutorul microscopului, tratamentul endodontic va avea o rată de succes mult mai ridicată, iar calitatea acestora este îmbunătățită.
Cu ajutorul noilor tehnologii care sunt utilizate în stomatologia modernă de astăzi, tratamentul endodontic nu este considerat a fi unul dureros.
Se realizează cu ajutorul unei anestezii locale pentru ca pacientul să nu resimtă niciun disconfort pe parcursul intervenției.
Utilizarea microscopului în efectuarea tratamentului este benefică pentru a ne asigura că toate canalele sunt descoperite și obturate complet, fără a prezenta riscul apariției altor afecțiuni stomatologice.